Kaj o tem meni svetnik Matej Jenko?

Matej Jenko je začetku leta podal predlog za revitalizacijo Klasirnice, saj je v letih od 2005 do danes samo na stavbnem zemljišču, ki ga Premogovnik Velenje ne plačuje izgubil več kot 100.000€ !

O usodi stavbe poizvedoval neodvisni svetnik Matej Jenko, ki meni, da bi klasirnico lahko oživili. Njegov komentar lahko slišite tukaj (prvi avdio posnetek)

Kot po navadi, so njegovo pobudo župan in nekateri svetniki stranke SD sprejeli najprej s posmehovanjem nato pa še z zavajanjem s prenapihnjeno vrednostjo za obnovo  (od 14-16 mio€ !?!). Očitno so spet želeli vgrajevati “zlate pipe”, podobno kot takrat, ko so obnavljali velenjsko knjižnico…

To so zapisali v Novem Tedniku – NT&RC:
Negotova usoda Klasirnice

V Velenju se že vrsto let govori o usodi Klasirnice. Stavbo je Premogovnik Velenje leta 2005 brezplačno v upravljanje predal tamkajšnji mestni občini. Ta ga je želela s prenovo obuditi, a ji to ni uspelo. Občina je zato Premogovnik pooblastila, da Klasirnico podre. A tudi njeno podiranje še ni na vidiku.

Klasirnica je premogovniški objekt, zgrajen leta 1986. Premogovnik Velenje stavbe od leta 2004 ne uporablja več za drobljenje in razvrščanje premoga, saj Premogovnik ves premog od tedaj oddaja Termoelektrarni Šoštanj. Stavbo so želeli pred leti s pomočjo evropskega denarja preurediti v kulturni in izobraževalni center. Ideja je izpadla iz projekta Evropske prestolnice kulture. Na zadnji seji Mestne občine Velenje je o usodi stavbe poizvedoval neodvisni svetnik Matej Jenko, ki meni, da bi klasirnico lahko oživili.

Na Mestni občini Velenje so pojasnili, da bi za osnovno obnovo stavbe potrebovali od 14 do 16 milijonov evrov, dodaten denar pa še za redno delovanje. Vodja urada za razvoj in investicije Alenka Rednjak.

Pojasnila je še, da je občina leta 2013 Premogovnik Velenje pooblastila, da bo porušil Klasirnico. Rušitev je predvidena v letu dni, po tem, ko bo premogovnik prevoz premoga preusmeril na jašek v Prelogah. A tudi rušitev se odmika. Premogovnik namreč jašek uporablja zgolj za prezračevanje jame, saj si trenutno ne more privoščiti naložbe, da bi jašek usposobil za transportno pot.

http://www.nt-rc.si/novi-tednik/negotova-usoda-klasirnice/

Kategorije: Volitve 2018

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.