Na pobudo komentatorja na Velenje.com (link) in tudi sicer sem imel komentar, sem si vzel čas in odgovarjam s svojim razmišljanjem o kolesarskih stezah v Velenju.

Naj povem, da sem pristaš trajnostnega razvoja, kot je danes moderno slišati, sem pa tudi pristaš razmišljanja z zdravo pametjo.

Tukaj komentiram kot vodja svetniške skupine Dobre države v mestnem svetu MO Velenja in tudi kot občan MO Velenja oz. uporabnik kolesarskih površin. Podobno kot sicer delujem v mestnem svetu, pohvalim in po potrebi tudi kritično ocenjujem ali nasprotujem, z argumenti.

Kolesarske steze so projekt, ki je v osnovi dober, moral bi biti ali pa bi vsaj lahko bil v občinskih idejnih rešitvah (če bi sledili odlični urbanistični zasnovi Velenja, bi ob 30 letnem preurejanju mesta že lahko do-mislili kje mora biti prostor tudi za kolesarske poti). Sosedje Korošci so v tem času zgradili razvejano kolesarsko omrežje, Velenjska občina žal ne. To počnemo šele sedaj. Super.

Vmes so sicer kolesarske proge enkrat že gradili, če se spominjate (Tomšičeva, proti jezeru, itd.) a so se tudi že popravljale. Ko so jih gradili so ostali nekje vmes; takrat strategije (še) ni bilo (vsaj danes se ni nihče skliceval nanjo).

Ok, sedaj se postavlja po strategiji (*) a težave so podobne, kot jih že ves čas gledam in izpostavljam v svetu MO Velenje, da se v Velenju veliko preveč dela na ho-ruk in “na polno”. Veliko stvari je ne-domišljenih, so na pol pripravljene ali pa se naredijo stvari le zato, da se naredijo.

Škoda je, da se čisto premalo prenaša preverjene dobre prakse v Velenje (ne le ideje).
Pa naj gre za turistično strategijo, projekt na jezeru-oder, klasirnico, avtobuse na vodik ?!? in, in, in in ostale stvari.

Podobna stvar je danes s kolesarskimi stezami.

Če pogledamo v tujino lahko vidimo, da nove kolesarske steze postavljajo in gradijo tako, da so ločene od prometa IN od pešcev. Kjer je mogoče so ločene tudi z zelenim pasom. Posebej se izogibajo mešanju prometa, parkirnim prostorom, če ne gre drugače pa je to logično in predvsem dovolj izrazito ločeno (celo zapirajo mestna središča za kolesa!)

V Velenju, kjer je potrebno izpostaviti, da se prebivalstvo stara pa smo si umislili rešitev “malo cesta, malo kolesarska steza” ali pa “s kolesom po parkiriščih”. Očitno odgovornih to na MO Velenje ne moti oz. se s tem strinjajo. V mestnem svetu svetniki s tem kje bo potekala posebej nismo bili seznanjeni.

Kdo je dobil projekt je znano, vidimo tudi kdo je (pod)izvajalec. Milijoni, ki so pridobljeni iz Evrope “niso” od Velenjčanov, zato je ljudem vseeno kako se jih bo porabilo, porabiti jih je treba, kajne? Saj so iz Evrope… (isto velja za 9.mio€ na jezeru, za 6 vodikovih avtobusov !!!)

JOK, NI TAKO!!!

To ni “EU donacija”, to je naš denar, denar slovenskih davkoplačevalcev! Še kako je pomembno, kako jih bomo porabili, ali bomo imeli dolgoročne koristi vsi občani ali le lastniki podjetij, ki izvajajo projekt ali politiki, ki se bodo hvalili. Zelo je pomembno koliko stane in še kako je pomembno kakšna bo izvedba in kako dolgo bo investicija vzdržala brez posegov!

Torej,
moje mnenje je, da Velenje potrebuje dobro razvejano in urejeno kolesarsko strukturo ampak morali bi imeti kolesarske proge ločene od prometa in pešcev, kjer je le mogoče. Tudi v Šaleku bi se lahko našla rešitev (bi šlo pač malo manj “deset tisoč” evrov “za barvanje”… ), tako pa se je našla najcenejša rešitev, po mojem mnenju na škodo vseh udeležencev v prometu, namesto da bi bila le v korist kolesarjev. Ugotavljam, da imamo v Velenju še eno od “pametnih” rešitev na “ho-ruk”.

Da je ta rešitev potencialna nevarnost za vse zame ni dvoma. Podobno kot je primer iz Ljubljane, ko je kolesarska steza speljana vzdolž ceste, kjer je ob cesti vzporedno tudi parkirišče za avtomobile. Kar nekaj težkih nesreč je bilo, ko so se kolesarji zaleteli v odprta vrata avtomobila, saj sovoznik ni pogledal nazaj ali morda prihaja kolesar. Sam na omenjenih odsekih cest/kolesarskih stez pričakujem nesreče. Upam, da ne bodo hujše, so pa ti odseki prav gotovo zelo, zelo nevarni.

Na MOV sem že postavil vprašanje glede obnove Vodnikove ceste (124.000€ ?!?, zakaj je potrebno razkopati dober asfalt mimo gimnazije in OŠ GŠ?). Bom pa poslal vprašanje in zapisal opozorilo kdo bo odgovoren v primeru morebitnih nesreč na tako projektiranih kolesarskih stezah, kjer (zanimivo) še na seji mestnega sveta odgovorni niso znali nedvoumno pojasniti, kako se voziš po njej… (mimo zg.parka).

Dragi Velenjčani, t’kle ‘mamo, reka Paka pa mirno teče mimo nas.

Želim vam le dobro!
Matej Jenko,
Vodja svetniške skupine Dobra Država v mestnem svetu MO Velenje

ps.
ob tem bom podal tudi pobudo, da bi električna kolesa namenili le starejšim občanom ali občanom, ki so gibalno šibkejši. Vsi ostali naj migajo. Trenutna tehnologija Bicy kartic bi to omejitev že morala omogočati.

*/ Na seji, kjer se je sprejemala t.i. “Celostna prometna strategija” (več na linku pod tč.6) smo dobili lepe besede za projekt. Sam sem strategijo podprl, a sem ob sprejemanju postavil tudi vprašanje cit.: “…kdaj bomo lahko videli načrt izvajanja strategije, torej terminske plane in podobno”. Odgovora nisem dobil, pa to tudi ni nič nenavadnega, saj župan v glavnem ignorira moja njemu ali obč.upravi “moteča” vprašanja… (o ignoriranju, samovolji in o onemogočanju mojega delovanja v mest.svetu bi lahko napisal knjigo)

Naj podkrepim stvari še z nekaj fotografijami:

Hkrati pa se sprašujem, npr. kako se bo šofer varno ustavil, če se mu na cesto iz žive meje pripelje otrok? Da vidi kolesarja ima šofer cca. 2m “časa”.

Ali pa, kako se bo šofer varno odpeljal iz parkirnega prostora, če bo parkiran za kakšnim večjim avtomobilom, kombijem,…
Kaj bodo rekli na MO Velenje, če bo v tistem trenutku po kolesarski progi “pridirkal” nadobudni otrok, ki misli, da je na kolesarski stezi varen.
(v tem primeru pa šofer nič ne vidi čisto nič, saj se zapelje “otroku” direktno na kolesasko stezo)

Kategorije: Splošno

3 Komentarji

Suzana · 09/08/2019 ob 19:24

G.Jenko pozabili ste na Goriško ulico, kjer tik ob parkiranemu avtu oziroma ob parkirišču hiše poteka nova kolesarska steza.
Ko sem jih povprašala, kje so videli da kolesarska steza poteka tako da ogroža stanovalce hiše in s tem ko so narisali kolesarja na cesto so mu dali prednost – ko bom odprla vrata avta se lahko zabije v njih – jaz bom kriva, ker vrata avtomobila gledajo na kolesarsko stezo.
To dotično gospo sem povabila točno na moj prag hiše, vendar je ni bilo, še manj pa da bi odgovorila – saj to ni po zakonu – ni 1,5 m od parcele kjer stoji hiša.

Stane Debevec · 16/10/2020 ob 08:12

Živjo,
menim da je mesto kolesarja v prometu, to pomeni, da mora biti ob avto pasu še kolesarski pas. Ni rešitev, da se kolesarje umika iz prometa na kol. steze in na pločnike, ampak morajo dobiti prednost pred avtomobili. Samo tako bo kdo namesto z avtom hodil s kolesom v službo in trgovino. Kar se tiče varnosti – najbolj nevarno je tam, kjer kolesar s steze pride nazaj na cesto. Kolesar mora biti viden in enakopraven udeleženec v prometu.
Poleg tega kol. steze niso vzdrževane, pometene, grmovja nihče ne reže, pozimi niso plužene ne posute ob poledici. To pomeni, da po njih četrt leta ni mogoče kolesariti. Tudi kol. steze ne vodijo do službe in trgovine, ampak tja, kamor nihče nima potrebe razen za sprehod.
No saj v Ljubljani tudi vse bolj umikajo kolesarje na pločnike. Poleg tega pa država računa, da se bo kolesarilo samo za zabavo. Kdo pa bo kupoval avte in bencin, če bo lažje kolesariti? Od kje pa bo prišel denar od davkov? Poleg tega so kolesarji precej zdravi in ne rabijo bolnišnic….
No pa saj ni skrbi. Slovenci smo leni, avto je statusni simbol in potrdilo, da je človek uspešen. Kolesarijo samo redki navdušenci. In tisti, ki so malo premaknjeni – kot mi je dejal neki šofer januarja pri -10 °C na ljubljanski ulici.

Kolesarski pozdrav,

Stane.

    admin · 19/10/2020 ob 11:57

    Ja, veliko resnic ste zapisali.
    Hvala za komentar.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.