Še en poraz občinske politike – propad Velenja ?

Že pred volitvami, je naš kandidat za župana Matej Jenko opozarjal, da Velenje nima vizije in da že trideset let gospodarsko propada. Danes spet vidimo, kam Županova »garnitura« s politiko stranke SD (seveda ob zvesti podpori DESUSa) vodi Velenje. V javnih glasilih smo lahko prebrali, da bo za sedež Koroško-šaleške pokrajine določen Slovenj Gradec…

Sprašujemo se ali imajo župan Kontič in velenjska politika ter ostali politiki sploh kakšen vpliv v Sloveniji?

Povsod so največja mesta sedež pokrajine, le Velenje (že spet !!!) je počepnilo, pred 5x manjšim Slovenj gradcem…

Avtocesto bodo dobili najprej Korošci (kar je sicer dobro tudi za nas, saj bomo imeli vsaj urejen izhod v Europo, v Avstrijo. Verjetno se bo to v prihajajoči krizi izkazalo za bolje kot pot v Ljubljano – o čemur je v svojih nastopih že govoril M.Jenko). ZZZS je že prestavljen na Koroško, pa sedež komisije za vozniške izpite tudi, pa elektro Celje je v SG… o registrski tablici SG raje ne bomo pisali… Velenje nam “ropajo” in ga siromašijo, občinska politika pa nič…

Za primerjavo poglejmo kako so postavljeni sedeži pokrajin:
Savinjska pokrajina bi imela sedež v Celju
Sedež Zasavsko-posavske pokrajine bi bil v Krškem
Pomurska pokrajina bi imela sedež v Murski Soboti
Dolenjsko-belokranjske pokrajine bi bil v Novem mestu
Kranj bi bil sedež Gorenjske pokrajine
Goriška pokrajina bi imela sedež v Novi Gorici
Primorsko-notranjska pokrajina bi imela sedež v Kopru
Sedež Osrednjeslovenske pokrajine bi bil v Domžalah
Na Ptuju bi bil sedež Štajerske pokrajine

Sprašujemo se, kaj bo čez 10 let v Velenju, če bo politika nadaljevala »začrtano« pot – 30 letnega propadanja gospodarstva, izgube političnega vpliva, odrezanosti od “sveta”?

Če vas zanima, berite dalje.

Naj najprej iz programa (povezava) še enkrat poudarimo.
Kaj Velenje potrebuje?

  • vizijo
  • kapital, ki bo podprl vizijo
  • nova, dobro plačana delovna mesta
  • smele, jasno začrtane cilje, ki bodo prepoznavni in sprejeti v širšem okolju

Zgolj zadovoljevanje trenutnih potreb občanov in občank z neosmišljenimi projekti ni dovolj, če nam je v interesu, če želimo, da bo Velenje našim otrokom in vnukom nudilo dostojno prihodnost.

Po zagotovilu člana mestnega sveta Mateja Jenko niso v mestnem svetu do danes predstavili nič od zgoraj omenjenega, niti politika SD, niti župan Kontič, niti podžupan Dermol!
Pa jih je na seji mestnega sveta javno pozval, da se je o tem nujno potrebno pogovoriti in odločiti. Pravi, da ga ignorirajo. Ignorirajo tudi njegove pobude in vprašanja (ki jih bo kmalu javno objavil na tej strani, da se boste lahko občani z njmi seznanili, jih prebrali)

Zakaj je malodušje, nezainteresiranost, ignoranca pot v propad ?
(tudi to je že zapisano na naši spletni strani in se tudi v tem mandatu občinske politike potrjuje)

OBSTOJEČA POLITIKA NIMA VIZIJE – NIMA STRATEGIJE – NIMA NE SMELIH, NE SMISELNIH NAČRTOV.

Kljub temu, da nam Velenje prikazujejo v bleščeči lepoti (čestitamo, spet je dobilo nagrado za najlepšo plažo vendar še vedno ni tam nič del.mest), smo danes na pragu možnega izumrtja… Kljub vedno optimističnim pogledom se je vseeno dobro zavedati tudi možnega črnega scenarija, predvsem s stališča, da smo nanj pripravljeni !
(Kliknite in poglejte si se je zgodilo z nekoč cvetočim ameriškim velemestom Detroit, ki ni imelo vizije (podobno kot Velenje), ko se je spremeil v propadlo “mesto duhov”.)

In kaj lahko čaka Velenje?
…da ostanemo mrtev prostor brez perspektive, brez prihodnosti, še leta brez avtoceste, nekdanje Gorenje Kitajska odpelje “po svoje”, Premogovnik gre v zapiranje in v TEŠ vozijo indonezijski premog. Ob tem pa tudi vi, starši in stari starši s svojim potencialom in dobrosrčnostjo počasi odhajate…

Velenje postane spalno naselje, brez služb, z vse več socialno ogroženimi občani, ki jih politika mesta Velenje vabi s svojimi socialnimi in brezplačnimi programi, prilagodljivostjo in tolerantnostjo do prišlekov (ki znajo izkoristiti vse ponujene ugodnosti) in tudi z lepo urejenim, cvetočim mestom.
Kaj pa občinska politika ponuja našim otrokom, visoko izobraženim kadrom?

VELENJČANI, sprašujemo se KAJ BOMO čez 10, 20 LET ?

(to je sicer bolj vprašanje za naše otroke – če sploh razmišljajo o Velenju, saj otroci tukaj ne vidijo več perspektive zase – jo vidite vi?)

DOBRO PLAČANA DELOVNA MESTA POTREBUJEMO, RAZVOJ in VIZIJO,
NE PA LE BREZPLAČNIH IN SOCIALNIH REŠITEV !!!

Kategorije: Splošno

1 Komentar

PeteRezman · 18/10/2019 ob 12:21

Po dolgem času je stroka pripravila malo konsistenten predlog pokrajin, ki ga bo seveda zminirala politika SD. Ni pa slabo prebrati kak pameten predlog in ta o združitvi “velenjske” in Koroške, gre po moje v pravo smer. Še bolje bi bilo zraven združiti to, kar je zdaj zrisano k Celju. V slogi je moč in Celje je center Slovenije.
Za mlado, komaj zraslo mesto Velenje bi bilo pa dobro, ko bi se malo zazrlo vase in si dalo dopovedati, kaj je in koliko pomeni v državnem kontekstu. Razvoj turizma na radioaktivnem pepelu je seveda popolnoma zgrešena vizija. Je pa vizija, vsaj to ji lahko priznamo…, žal zgolj takšna, kakršno premore trenutna velenjska oligarhija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.