(Posodobljen komentar iz razmišljanja na moji Facebook strani – objavljeno tudi na FB strani Neodvisni.Velenje, 23. januar ob 19:28)

Do sedaj zasledujem v javnosti da se ustvarja le politična zgodba !!!

Kdo pa so, smo, ste, da se lahko takole brez “kančka” strokovnega znanja, brez primerov dobrih in slabih praks v javnosti sploh pogovarjamo o tem?

Zaenkrat se javnosti predstavlja predvsem pavšalna “znanstvana dognanja” enih ZA in PROTI. Smo se kdaj vprašali ali so morda to le mnjenja preveč glasnih, ki imajo svoj osebni interes?

Žal smo izgubili kritično mnenje, izgubili smo zaupanje do stroke in sedaj se zdi, da lahko kar vsak pavšalno udriha po vsem. Pa nebi smelo biti tako! V stroko je potrebno povrniti zaupanje sicer nas bodo vodili populisti, ki bodo imeli osebne interese (ki praviloma gredo na škodo vseh!)

Naj se najprej dobijo in vsedejo eni in drugače misleči stran od javnosti in pripravijo argumentirane utemeljitve za in proti, potem pa naj se skregajo med seboj in naj svoja “znanstvana dognanja” in argumente medsebojno strokovno izpodbijajo.

Šele na koncu bi jih lahko spustili v javnost, šele po tem ko se bodo soočili med seboj, ko bodo lahko utemeljili zakaj je nekaj res in drugo ni res. Šele potem naj se soočijo še javno – s primeri podkrepljenimi iz sveta in Evrope.

Takšna debata na forumu je lahko spet samo pametovanje in zagovarjanje “na moč”.

Se zavedamo, da bi se namreč enako lahko pogovarjali tudi za vso obstoječo industrijo, tudi npr. za Gorenje, ali pa za novo TV halo, itd, itd.!!! Da ne omenjamo individualnih kurišč, kjer “lahko” nekateri kurijo vse svoje smeti, da “privarčujejo”…

Kaj bomo pa jedli, kako bomo pa živeli, od česa?

Da ne bo pomote, nisem za in nisem proti. Sem PROTI, če bo to prineslo katastrofalne posledce za dolino (če ni ali ne bo “čista” tehnologija, proces) in sem ZA, če bo to prineslo delovna mesta in razvoj!

NE DOVOLIMO, DA NAS PREPRIČAJO (eni ali drugi) KAR TAKO, POSLUŠAJMO SOOČENJE ARGUMENTOV ZA IN PROTI in UPORABLJAJMO ZDRAVO PAMET.

Kategorije: Splošno

2 Komentarja

Neo Hrast · 28/01/2020 ob 10:04

Dodajamo nekaj komentarjev iz FB (identiteta komentatorjev je javna na FB strani)

BT
Jaz pa upam, da to ne bo samo politična zgodba! Ne vem pa, koliko je med člani EKO gibanja nepolitičnih pripadnikov, ki nam je res mar samo za našo dolino in naše potomce, ter si ne nabiramo političnih točk. Razvoj te doline ne sme iti v smeri dodatneg…Prikaži več

Všeč mi je
· Odgovori · 2 dneva

Matej Jenko
Hm. Tudi zame bo prelomnica okrogla miza, kaj bo predstavljeno, koliko bo utemeljenih argumentov (za ali proti). Moti me, ker so danes že kar vsi “strokovnjaki”, pa se odločijo politično.
Sem absolutno proti onesnaževanju, če pa dokažejo da je tehnologija čista potem pa je vsaj za razmisliti…
Kot rečeno, če, moram slišati dokazljive utemeljitve – reference iz prakse, iz tujine. Torej, nisem apriori (vnaprej) proti.
😉

Všeč mi je
· Odgovori · 2 dneva · Urejeno

BT
To je zame v vsakih drugih okoliščinah zelo v redu stališče. Tako bi moralo vedno biti. Na tehtnici bi moralo biti za in proti, odločitev bi sledila. Ampak ljudje v dolini so siti (ne vem, kaj se bo izkazalo na okrogli mizi) lepih obljub (npr. glede TEŠ 6 in še česa drugega), ki potem v praksi zvodenijo in se ugotovi, da, se gre predvsem za lastne interese. Nočejo že videnega in slišanega. Jaz sem med njimi. 🤥 😉

Matej Jenko
Se strinjam z vami. Hudo je, če družba izgubi zaupanje.

Imam občutek, da smo ta trenutek v Šaleški dolini v situaciji kroničnega nezaupanja. Ja, prevečkrat so naše zaupanje zlorabili za lastne ali politične interese. Nato pa so se še izmuznili odgovornosti…

Kljub vsemu, stojim za vsem kar sem napisal – verjamem argumentom, strokovnosti, civilnemu nadzoru in dobrim praksam, AMPAK ne brezpogojno!
In verjamem v dobro, v prav in tudi NE NAIVNO.

Neo Hrast · 28/01/2020 ob 10:05

PR
Čisto vseeno je, ali smo ZA, ali PROTI. TEŠ bo ostala elektro – energetska točka v slovenskem elektro – energetskem sistemu vse dokler se bo potrebovalo elektro-energetsko omrežje za prenos energije. Človeštvo tehnološko še ni dognalo (razen morda Nikole Tesle…, ne ve se ..), ali je možno električno energijo distribuirati brezžično ali jo akumulirati podobno, kot je to možno s fosilnimi energenti. To je treba v teh razpravah vzeti za izhodišče in od tu naprej se postavlja vprašanje – ali se bo v Šoštanju po tem, ko bo zmanjkalo premoga (gledano malo širše … je zdaj ta čas) – še proizvajala električna energija in zdi se, da je logičen odgovor DA. Torej kako? Na kakšen način bodo v Šoštanju segrevali vodo ali drugače, s čim bodo ogrevali parni kotel, ki poganja parni-turbo generator. S premogom, nafto, plinom, drvmi, smetmi, fisijo, fusijo atomskih jeder? Vse razen zadnjega se na tem planetu že zna narediti. Vse se da narediti (relativno) varno oz. neškodljivo. In vse ima svojo ceno. // Že splošna razgledanost in izobraženost v današnjem času pa bi morala biti dovolj za vedenje, da NI MOŽNO VARNO kuriti smeti, ki so jim primešani ostanki PVC (poli vinil kloridov), “plastike” v kotlu, ki je temperaturno prilagojen lignitu. Pika. Od tu naprej ni potrebno več ničesar debatirati in razmišljati, ampak zgolj PREPOVEDATI. Pika. Vse drugo je sprenevedanje in tehtanje kompromisov (cene), za koliko bi (pod)kupili lokalno politiko, da bo spirala možgane nam, prebivalcem, kot je bilo to v primeru bloka 6. // Zato obstaja velika verjetnost, da je to konkretno okroglo mizo v bistvu pripravil tisti, ki ima namen kuriti smeti v Šoštanju skupaj s premogom. // Seveda je vse to lahko zgolj plod pisateljske domišljije in slaba reklama za knjigo MESTO NA VODI. Toda zgodovina investicij v EKK in TEŠ B6 danes ni več neznanka. // Vse drugo, razen prepovedi kurjenja smeti s premogom v parnih kotlih TEŠ, kar se bo izcimilo iz te konkretne akcije, bo dokaz več, da gre za trojanskega konja, ki je PRISTOPil v Velenjsko kotlino s pomočjo piarovskih intervencij skupin, ki vidijo v energetiki in komunalni dejavnosti (ločeno zbiranje odpadkov), v prvi vrsti “posel stoletja”. // Vedel sem, da imam prav, ko sem preprečil sežig poplavljenih zdravil v TEŠ leta 1991, vedel sem, da sem imel prav, ko sem preprečil Gorenju sežig Petrolovega gudrona v TEŠ in vem, da je treba prepovedati tudi nameravano (so)sežiganje smeti skupaj s premogom v kotlih 4, 5 in 6 TEŠ. In to MORAJO za nas in naše zdravje narediti/PREPOVEDATI župani in podžupani občin Velenje in Šoštanj. Bojan Kontič, Peter Dermol, Darko Menih in Viki Drev. Njim zaupamo!!!!!!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.