(prispevek za Naš Čas, 30.1.2020 – pisma bralcev)
Za obstanek in za razvoj Velenja nujno potrebujemo 3.razvojna os – to je dal vedeti tudi predsednik Hisens-Gorenja.

Viadukt, s katerim se strinja velenjska »stroka« je po našem mnenju škodljiv tako s stališča povečanja stroškov in odmika začetka gradnje (zavlačevanje) kot s stališča vplivov na okolje, Velenja, doline, na hrup, izgled, itn.

V zadnjem NČ smo lahko prebrali stališče MO Velenje kaj vse »dobrega« ponuja nova »rešitev« – viadukt preko Šaleške doline. Pa je temu res tako? Sami menimo, da gre za škodljivo spremembo! Zakaj?

V stranki Dobre države in Neodvisni Velenje na osnovi pridobljenih mnenj in argumentov ugotavljamo, da ti izpodbijajo navedbe velenjske oblasti. Za končno oceno smo želeli pridobiti tudi strokovne podlage, ki jih imajo na MO Velenje, pa jih do danes, ko to pišemo še niso poslali (zahtevo je že pred slabim mesecem podal naš neodvisni svetnik v svetu MO Velenje Matej Jenko).

Poleg razlogov »ZA« viadukt (podtalnica in nestabilen teren) smo iz MO Velenje slišali še dodatne razloge »ZA«: da je viadukt »lažje« narediti, pa hitreje bo, za vkop HC na takšnem terenu kot je tu v Sloveniji ni znane rešitve, ljudje se neradi vozijo v tunelih, viadukt bo visok le 10m, hrupa pod viaduktom ne bo, ljudje bodo iz viadukta lahko uživali v pogledih na znamenitosti Velenja (prireditveni oder), vožnja po viaduktu bo brezplačna reklama za Velenje – z viaduktom bo bolj prepoznavno, viadukt ne more motiti nikogar, saj so mostovi lepi, so okras…

Nas ti razlogi niso prepričali, zato smo glede viadukta poiskali drugo mnenje in dobili naslednje odgovore: viadukt je bistveno dražja investicija kot vkopana cesta, še dražje pa je vzdrževanje (kar je tudi logično, saj je vse v zraku). V Evropi in svetu se ceste vkopava, posebej v naseljenem delu. Točkast pritisk na podlago (steber viadukta) je neprimerno večji. Tudi za podtalnico so znane rešitve (primer Benetke ali pa tuneli pod rekami, jezeri in morjem). Ne le objekt, ki bo presekal dolino vizualno, tudi hrup bo zelo moteč (poslušajte posnetek hrupa izpod AC pod Trojanami: tukaj – za pravi občutek uravnajte na primerno glasnost) in tak hrup bo motil tudi prireditve na !9 mio.€! vrednem Prireditvenem prostoru. Zaradi viadukta pa so že »obljubljene« nove presoje vplivov na okolje in verjetnost za odmik začetka gradnje je velika.

Je zaviranje in zavlačevanje cilj politike stranke SD, zaradi katere sta Velenje in Koroška že 30 let prometno slepo črevo Slovenije? Zaradi česar Velenje tudi ekonomsko in gospodarsko propada?

Po našem mnenju je to še ena v vrsti slabih in škodljivih odločitev velenjske oblasti, ki zavira razvoj Velenja in Šaleške doline (Koroške ne zavira več, saj so se modro preusmerili in se že nekaj let dobro razvijajo preko Avstrije).

Ker v mestnem svetu ni bilo dovoljene razprave niti te spremembe na 3. razvojni osi ni potrdil mestni svet, na tem mestu podajamo zahtevo za takojšnji začetek gradnje, brez škodljivih sprememb projekta in brez viadukta!

Ps.
Prilagamo še komentar znanega Velenjčana, ki smo ga dobili po e-pošti: “Butale na kvadrat. Podloga, ki ne bo zdržala vkopa, bo namesto tega zdržala nosilce viadukta, kjer bodo pritiski – na pamet – 40-krat večji?! Zato da se bo gradnja zaustavila zaradi neizvedljivosti projekta? Nekdo se hudo dela norce iz nas, a tudi iz sebe.”


Dobra Država Velenje in Neodvisni-Velenje.com
Stiki z javnostjo

Kategorije: Splošno

2 Komentarja

b · 02/02/2020 ob 10:13

Viadukt mora biti. Začne se pri stadionu in konča z vhodom v predor nad OMV.

    admin · 26/02/2020 ob 08:23

    verjetno bo to najleša stvar. Ne le v Velenju, na svetu… 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.