Zakaj potrebujemo strategijo, načrt ukrepov ob pandemiji korona virusa?
Zato, da se znamo
ljudje pravočasno pripraviti, da se lahko občani Velenja in Šoštanja sami pripravijo in zaščitijo in da v čim večji meri preprečimo škodo kapitala, ki nastane v takšnih razmerah!

Včeraj smo pred sejo mestnega sveta, ki bo 10.3.2020, imeli srečanje vodij svetniških skupin z upravo MOV.
(Zanimivo, da se jih lahko spet udeležujem – v prejšnjem mandatu me je župan kot samostojnega svetnika nehal vabiti…)

Na sestanku smo šli skozi točke, ki bi naj bile na dnevnem redu. Za sejo predvidevajo 22 točk, nič posebnega. A ta sestanek je koristen vsaj toliko, da lahko dobim kakšen odgovor na vprašanje, kakšno dodatno pojasnilo, da lahko na nekatere stvari opozorim ali pa jih pohvalim.

Žal na prihajajoči seji ne predvidevajo točke o sosežigu (zadnjič so napovedovali, da bodo povabili Šaleško EKO gibanje, da predstavijo svoj pogled)
in nič ni o korona virusu.

Že na prejšnji seji (4.2.2020) sem želel opozoriti, da je lahko korona virus zelo velika težava, da nas strokovnjaki (ne politiki) resno opozarjajo na pandemijo, ki je ne bo enostavno zaustaviti in preprečiti njenega širjenja. Pa na prejšnji seji tega nisem naredil – nisem želel ustvarjati nepotrebne panike. Na virus je na tej seji sveta MO Velenje javno opozoril že dir.TEŠa, g.Tašler. Verjel sem, da bo eno javno opozorilo na seji dovolj, da bodo resno pristopili k pripravi ukrepov. Pa sem se motil, očitno poveljnik civilne zaščite Bojan Škarja ni imel te potrebe, da bi resno pristopik k pripravi ukrepov v primeru pandemije.

Zato sem včeraj pod točko razno opozoril na to. Zanimalo me je, kako je Velenje pripravljeno nanj. Kakšne ukrepe, protokole, prostore imamo pripravljene. Kakšen je načrt odziva, kdaj in v kakšnem primeru se ta načrt aktivira. Kako je pripravljen zdravstveni dom, šole,… kako bomo ravnali z ljudmi v institucijah, v podjetjih… če bo obstajal sum okužb s korona virusom, kam bomo namestili potencialno okužene in tiste, ki bodo res okuženi…

V ODGOVORIH UPRAVE MO VELENJE SEM IZVEDEL, DA NISO PRISTOPILI K PRIPRAVI NAČRTOV, NIMAJO STRATEGIJE, NIMAJO UKREPOV, NIMAJO PROTOKOLOV ! PRAVIJO, DA SE NE MUDI, DA ŠE NI RESNO… IZGOVORJAJO SE, DA ČAKAJO…
KAJ BODO NAREDILI DRUGI, KAKO BODO UKREPALA MINISTRSTVA, VLADA,…

Zato se sprašujem:
KDAJ PA BO DOVOLJ RESNO, KO BO VIRUS V VELENJU?
POTREBNI SO V NAPREJ PRIPRAVLJENI UKREPI, KI JIH (ŠE) NI!


Resno?
Kaj na MOV ne vidijo, da se pandemija širi, da je tako rekoč že pri nas? Bodo župan in uprava spet čakala do konca, da nas najprej doleti, potem pa bomo ukrepali?

(zelo podoben princip načina dela občinskih struktur vidimo na jezeru, prireditveni prostor – denar za obbjekt je pridobljen, skoraj že zgrajen, še vendno pa ni programa, ni kadrov, ni predvidenih obratovalnih, vzdrževalnih, programskih stroškov…)


Kljub “zagotovilom” podžupana Dermola in vodij uradov, da “ni panike” sem jih opozoril na resnost situacije, na težave s katerimi se bomo srečali, če pride do okužb, predvsem pa na to, da moramo že danes biti pripravljeni, moramo vedeti kaj storiti, kam namestiti, kako ukrepati… ne le da zdravimo okužene ampak predvsem, da ne širimo okužbe!

Ker poveljnik civilne zaščite g.Bojan Škarja (še) ni pripravil ukrepov, sem dal pobudo, da se jih pripravi. Predlagal sem, da se do seje sveta MOV pripravi plan zaščite in se ga na seji predstavi na eni od točk dnevnega reda.

Da bo pobuda resna, sem jo podal tudi v javno in v pisni obliki in naslovil tudi na podžupana Dermola in na vse vodje svetniških skupin v svetu MO Velenje.

Matej Jenko
neodvisni svetnik v MO Velenje
vodja svetniške skupine Dobra Država

Ps.
Velenje je že imelo podrobne, resne strategije in načrte (npr.ABH – proti atomskem, biološkem in kemičnim orožju) v sklopu akcij NNNP (starejši se verjetno še spomnite akcije NNNP-NičNasNesmePresenetiti). Predlagal sem, da se poiščejo in pogledajo tudi ti načrti in se pripravi strategija in konkretni akcijski načrti v primeru okužb v Velenju oz. Šaleški dolini.

Na Kitajskem bi naj v začetku prejšnjega stoletja sev tega virusa pomoril skoraj 10% prebivalcev! Pa takrat ni bilo javnih športnih in kulturnih prireditev, trgovskih centrov,… predvsem pa ni bilo javnih prevozov, ljudje niso potovali tako hitro, pogosto in na tako različne kraje kot potujemo danes, po celem svetu! Zato se tisti virus ni širil tako hitro, kot se lahko danes, pa je bil učinek (smrtnost) kljub vsemu napredstavljiv.

Naj poudarim, brez panike, vendar pa vseeno potrebujemo v naprej pripravljeno strategijo, ukrepe, načrtovane akcije, posebej v naši Šaleški dolini, kjer se na delu v Gorenju izmenjuje več sto ljudi, ki redno potuje na Kitajsko.

Kategorije: Splošno

2 Komentarja

Neo Hrast · 25/02/2020 ob 13:00

Na spletni strani Mislinjske občine so npr. objavili opozorilo ZD Slovenj gradec.
Velenjski ZD ima le povezavo na spletno stran NIJZ, MO Velenje nima nič…

Matej Jenko · 03/03/2020 ob 20:55

Zanimivo, kako se stvari hitro umirijo, ko ljudje vedo, kako ukrepati. Ko so ukrepi znani in posredovani javnosti. Če bi MOV vse potrebne ukrepe objavila pravočasno in bi bili občani obveščeni, bi bilo bistveno več miru med ljudmi in zaupanja v oblast. Tako pa…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.