Pred petimi leti sem protestno izstopil iz SMC, sedaj bežijo (tudi) drugi…

Žal se je razvilo tako, kot sem marsikomu povedal pred petimi leti, ko sem odšel in zapustil stranko SMC. Kljub temu, da se danes želi Mira Cerarja prikazati kot žrtev, je pravzaprav on glavni povzročitelj propada in razpada SMC, ne Počivalšek. Že v štartu se je obdal s kadri, ki so mu govorili, kar je želel sam slišati, ob tem pa ni znal slišati opozoril, kritik, nasvetov. Ker je po mojem prepričanju prevelik “ego”, se je znebil vseh, ki so motili njegov “sijaj”. Odšli so mnogi, npr. Bojan Dobovšek, Milan Brglez,… mene se je poizkusil znebiti s kratenjem ustavnih pravic. Po tem, ko mi je UO SMC priznal, da so bistveno kršili moje pravice in da so mi kratili celo ustavne pravice sem raje odšel sam. V takšni stranki nisem imel kaj početi.

Miro Cerar je povzročil točno to o čemur je sam govoril in predaval (povzetek preberite spodaj). Zlorabil je upanje in zaupanje ljudi, ki so verjeli njegovim besedam. Spoštovanje in moč argumentov je zamenjala sla po oblasti.

Lahko bi bil kredibilen predsednik države, sedaj pa je vedno bolj nekredibilen politik.

O Bredi Kolar (ki je pravkar izstopila iz SMC in svetniške skupine v svetu MOV) ne bom izgubljal besed. Je slaba kopija slabih lastnosti Mira Cerarja na lokalnem nivoju. In podobno kot Miro, preveč ambiciozna, za to kar je zmogla, znala oz. je bila sposobna. Bila pa je brezkompromisna… (znala je iti “preko trupel”)

Zaradi vseh dogodkov in povezovanja mojega imena s stranko SMC po petih letih javno objavljam mojo izstopno izjavo (spodaj) in članek, ki ga je vredno še enkrat prebrati in je bil objavljen v Našem času (po predavanju Mira Cerarja v Knjižnici, l.2013).

Naš čas, 21.3.2013
Dr. Miro Cerar v Knjižnici Velenje o Upanju in Zaupanju.

Velenjski Rotary klub je skupaj v sodelovanju s Knjižnico Velenje  4.marca pripravil 2. javno predavanje ob »letu aktivnega državljanstva«,, v katerem je prof. dr. Miro Cerar, pred okrog 130 poslušalci  razmišljal o Upanju,  Zaupanju  in Spoštovanju.

Upanje je vsakemu  človeku položeno v zibelko in ga spremlja skozi celo življenje, se  ciklično vzpenja (včasih ekstremno do evforije) in pada (v razočaranja , v ekstremnih primerih pa v obup in brezup).  Upanje je človekova motivacija. Človek se potrjuje z dajanjem samega sebe, kar mu prinaša srečo in zadovoljstvo. A temelje za upanje predstavlja Zaupanje. Ob tem je nujno Zaupanje v družbo in v širok krog  ljudi, da odgovorno izvršujejo njim zaupane naloge. Zaupamo v strokovnjake in delavce (npr. v proizvodnji, da proizvajajo varne izdelke),  zaupamo v ljudi, ki šolajo nas in  naše otroke, razsojajo o sporih, nas zdravijo, vodijo naše osebne finance,  ljudi pri katerih delamo in zaslužimo. Zaupamo in volimo ljudi, da bodo našo skupnost odgovorno vodili in organizirali, nas zaščitili pred kriminalom, pred vojno, pred napadi pohlepnih združb.

Drugi pol predstavlja Nezaupanje. Povzročajo ga  tisti, ki so Zaupanje zlorabili in se osebno ali kot združba okoristili s priložnostjo, da prikrito ali javno, z močjo odločanja, sami ali v sodelovanju z oblastjo, uveljavijo  takšne odločitve, ki materialno (in moralno) škodijo družbi (in posameznikom), ki jih je izvolila. Izguba Zaupanja razkraja družbo in lahko privede do tragičnih posledic, takrat lahko govorimo o bolezni družbe. Zdravilo za to bolezen predstavlja le sprememba v našem obnašanju in razmišljanju, v aktivni vlogi vsakega od nas.

Pot do spoznanja in dokazov, da Zaupanja niso več vredni,  je dolga in grda, polna medsebojnih obtožb, podtikanj in poslušanja 100 krat ponovljenih laži – da bi postale »resnica«, ki se razgaljajo ali prikrivajo v nespodobnih  in pritlehnih »šovih«, od najnižjih do najvišjih organov oblasti (vse na račun plačnikov davkov).  Treba je zbrati podatke in argumente,  razgaliti laži in zavajanja, spregledati zapletene postopke zlorab, dobro skrite udeležence,  z interesi pohlepa »preluknjane« institucije, prevzeti aktivno vlogo, vmes pa ozaveščati (ne)zavedene ali naivne lahkoverneže.

V kaosu,  ki ga  izkoriščevalci uprizarjajo v svoji obrambni strategiji in branjenju privilegijev, sta  najbolj prizadeti  medsebojno Spoštovanje in Moč argumentov, ki sta  osnova za odgovorno in tvorno reševanje problemov.

Pri odkrivanju laži odigravajo svojo veliko vlogo neodvisni in kritično mediji, v zadnjem času pa tudi glasno in vedno bolj jasno izražena presoja in volja državljanov, skupin in civilne družbe, tudi na ulici. Vse v Upanju, da se družba očisti in se znova pridobi Zaupanje v čiste in poštene ljudi, ter s tem povrne upanje v srečno prihodnost.
Povzel: Borut Jenko


Odstopna izjava iz stranke SMC: Matej Jenko

(Kliknite za povečavo)

Kategorije: Splošno

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.