Odprto pismo političnim strankam in odločevalcem

Spoštovani,

med ukrepi za zajezitev pandemije korona virusa se je znašla tudi ukinitev odprte tržnice s kmetijskimi izdelki. Namesto tega smo se prisiljeni tudi s to vrsto hrane oskrbovati v veleblagovnicah. Mnenja sem, da je konkretni ukrep z zdravstvenega vidika kvečjemu na meji med koristnim in nekoristnim , če že ne nekoristen ali celo v nasprotju z namenom.

Ukrep je bil sprejet v imenu skrbi za javno zdravje in preprečevanje okužbe, da se namreč zmanjša možnost okužbe kupcev – in prodajalcev -, ki naj bi bili na tržnici izpostavljeni nerazumnemu/nepotrebnemu tveganju. Ukinitev delovanja odprtih tržnic pa nujno povečuje obisk trgovin in nakupovalnih središč ter s tem gostoto sledi, ki jih obiskovalci puščamo tam tudi ob upoštevanju zaščitnih ukrepov. Po doslej znanih podatkih je možnost okužbe bistveno večja v zaprtih prostorih in raste s trajanjem zadrževanja v njih, zato bi bilo smiselno skrajšati to zadrževanje na najnujnejši minimum.

Ob strani puščam pri tem tveganje, ki ga v primeru prisotnosti virusa predstavljajo klima naprave, katerih narava je zbiranje zraka v prostoru z vsem, kar ta zrak vsebuje, in ponovna distribucija ‘klimatiziranega’ z dodatki po istem prostoru. Celo če bi klima naprave čistili vsak dan (česar seveda nihče ne počne), se ne bi mogli izogniti določenemu tveganju.

V nasprotju s tem omogoča odprt prostor tržnice sprotno, praktično neomejeno gibanje zraka, kjer se po naravni poti zmanjšuje koncentracija izdihanega zraka in drugih ostankov človeške prisotnosti, tudi morebitnih patogenov. Ob uporabi priporočenih ukrepov – upoštevanje povečane razdalje med prisotnimi, uporaba mask in rokavic –, dopolnjenih s pravilom ‘izbirajte z očmi, ne z rokami’, bi po moje zagotovili ne le enake, ampak boljše razmere za nakupovanje, kot smo jim priča v trgovinah. Hkrati bi odpravili oviro, ki poslabšuje ekonomski položaj kmetov-proizvajalcev iz bližje in širše okolice; pri tretjinskem deležu samooskrbe s hrano na državni ravni bi kazalo nanje bolj gledati.

Moj predlog je, da se tržnica s kmetijskimi pridelki ponovno odpre.

S spoštovanjem

Lado Planko

P.S.

To pismo sem poslal na tri naslove – Bojanu Škarji za SD, Mateju Jenku za Neodvisne ter na velenje@sls.si, čeprav sem imel namen dostaviti ga vsem strankam, zastopanim v Svetu MOV. Žal druge stranke bodisi sploh nimajo e-naslovov (!) bodisi kontakti na njihovi spletni strani ne delujejo (SDS). Mateju se zahvaljujem za prijaznost, da pobudo za oživitev tržnice lahko predstavim javnosti.

Kategorije: Splošno

1 Komentar

Stiki z javnostjo Dobre Države in Neodvisni Velenje · 15/04/2020 ob 21:28

Hvala za prispevek, tudi mi podpiramo ta predlog.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.