V četrtek bo Našem času objavljen naš skrajšan prispevek, tu podajamo naše obširnejše mnenje.

V bivši dravi Jugoslaviji smo bili Slovenci bolj uspešni tudi zaradi tega, ker smo znali gledati širše in korak ali dva v prihodnost. Tega država Slovenija ne zna več, še manj pa voditelji Velenja, kjer gospodarstvo že 30 let propada, po BDP-ju pa smo z vrha padli že pod slo.povprečje!

Še preden je korona virus izbruhnil v Sloveniji je vodja svetniške skupine Dobre Države Matej Jenko pristojne na MOV povprašal, kako smo pripravljeni, oz. kako je pripravljena Civilna zaščita (CZ). Žal ni bil nihče pripravljen, ne država, še manj Velenje. In tudi nihče ni razmišljal o tem, v Velenju so odgovorni na MO Velenje odgovorili, da čakajo, da bo ukrepala država. Čeprav je bolj enostavno z ukrepi držati okolje brez okužbe (če bi dali v karanteno vse, ki so bili v tujini), smo dovolili, da je okužba prišla v državo, v Velenje. Na občini so se svetniku Mateju Jenku smejali.

Pričakovali smo, da bo poveljnik CZ Bojan Škarja resno pristopil k pripravi ukrepov, da bo npr. svetu MOV predlagal sklepe, da se mora vsak, ki je prišel iz tujine in ki vstopi v občino Velenje prijaviti. Da se bo moral prijaviti vsak, ki ima znake virusa »gripe« oz.korone. Da bomo imeli pripravljeno lokacijo za karanteno izven mesta (npr. opuščene šole v Paki, Paškem kozjaku, Cirkovcah, hotel Golte,… ). Če bi sprejeli ukrepe, je danes jasno, da tudi sedanja državna oblast nebi mogla samovoljno pripeljati ljudi v gosto naseljeno področje – v Hotel Paka. In tudi ljudem v karanteni bi jo bilo bolj prijetno preživeti v okolju kjer bi se lahko prosto gibali v naravi saj nebi ogrožali nikogar (posebej, če vemo, da so ti ljudje že bili skupaj na letalu, v čakalnicah, na avtobusu).

Danes smo ponovno korak ali dva za korono. Opažamo paniko med ljudmi (predvsem med starejšimi občani), a verjamemo, da bi bil edini pravi ukrep prepoznati okužene in jih takoj karantenizirati. Pa tega ne počnemo. In vidimo, da bo karantena celo skrajšana na en teden (znaki korone pa so lahko skriti tudi več kot 14 dni). Kontrole bi morale biti na frekventnih točkah po Velenju, pregledovati bi morali aktivno prebivalstvo (ob prihodu v službo, med malico, po odhodu iz službe/v trgovinah / v lekarnah/na jezeru…), hkrati pa bi morali ranljivi skupini (starejšim in kroničnim bolnikom) še naprej omogočati varno cono, brez druženja, zbiranja, vendar z možnostjo sprehodov v naravo in omejenega druženja s prijatelji iz varne cone, seveda na primerni razdalji in s primerno zaščito.

Zamujamo, a vendar, skrajni čas je, da se razmisli o primernosti »kriznih« ukrepov, ki delujejo kot vojno stanje. Da, držati je potrebno epidemijo v varnih okvirjih, da bo zdravstvo lahko dihalo (imelo za nujne primere proste kapacitete) vendar takoj sprostiti in pognati gospodarstvo ter ekonomijo. »Normalizirati« moramo družbeno življenje, seveda v primernih okvirjih (razkuževanje in maske v zaprtih prostorih), s primernimi varnostnimi ukrepi (št.ljudi/m2). Statistično je vidno, da korona pojenja, vzorec je podoben kot na Kitajskem. Zaključiti je potrebno s »kriznimi« razmerami, a s previdnostjo za ranljive skupine. Ostati morajo v varnih, domačih okoljih, ostala družba pa v maske v javnih prostorih, redno razkuževanje. Vrniti se moramo nazaj v razmeram prilagojen »normalen« življenjski ritem. Krizne milijarde pa pod ključ, sicer bomo kmalu ugotavljali, da so državljane ponovno oropali, nekateri pa bodo čudežno »pošteno« obogateli.

Pa srečno in zdravo še naprej!

Lep pozdrav in vse dobro!
Stiki z javnostjo svet.skupina Dobra država in Neodvisni Velenje

Kategorije: Splošno

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.