(pretvorjeno v besedilo iz članka časopisa Večer)

Kandidati za župana Velenja zadnji teden sneli rokavice 

Od očitkov o zlorabi občinskih dogodkov, brezplačnih panojev in popoldanske obrti Dermola do namigov o slabem poslovanju Strozaka.

Na Večerovem soočenju za novega župana Velenja, ki je bilo pred enim tednom, so nekateri kandidati že namignili, kaj je bilo pri volilni tekmi po njihovem mnenju zlorabljeno. Dodatno smo vprašanja na temo “prevelikega izpostavljanja podžupana” kandidatom postavili mi, v zadnjih dneh pred volitvami pa so dileme dobile nove razsežnosti.

Tako sta Darko Koželj in Benjamin Strozak, ki se skupaj s podžupanom Petrom Dermolom potegujeta za mesto župana, na skupno občinsko upravo SAŠA Velenje vložila pritožbo zaradi nepravilnosti pri uresničevanju določbe 8. člena zakona o volilni in referendumski kampanji. Ta med drugim pravi, da mora lokalna skupnost vsem organizatorjem volilne kampanje brezplačno zagotoviti enakopravnost pri lepljenju in nameščanju plakatov na določenih plakatnih mestih, oba protikandidata pa sta pri tem brezplačnem deljenju mest izpadla. Rok za prijavo, objavljen le v Uradnem vestniku Mestne občine Velenje, se je namreč iztekel dva dni pred iztekom roka za oddajo kandidatur.

“Če nam že pošiljajo vsa PR-obvestila propagandnega stroja stranke SD, pardon, Mestne občine Velenje (MOV), bi lahko poslali tudi Uradni vestnik MOV na naše e-naslove, kajne?” se je ob tem na družbenih omrežjih odzval svetnik Matej Jenko, ki podpira kandidata Strozaka. Dermol pa je na svojem facebook profilu komentiral takole: “Do 27. 8. 2020 so stranke morale odpreti račun, s čimer nakažejo svojo kandidaturo; do 7. 9. so stranke morale izkazati interes po brezplačnih plakatnih mestih, pa tega niso storile; 9. 9. je bil opravljen žreb, tako da so 11. 9. lahko objavili plakate, ker se je kampanja takrat začela. Identično je bilo v preteklih letih. Očitno so imeli v preteklosti bolj sposobna vodstva, ki so znala slediti volilnim opravilom. Svojo neorganiziranost pa danes prelagajo name.”

Občina za kampanjo?

Ravno sporočila z MOV pa so sestavni del druge težave, na katero opozarjata protikandidata. Dermol, ki po smrti župana Bojana Kontiča opravlja župansko delo, je izkoristil občinski praznik, saj ni izpustil nobene priložnosti za izpostavljanje, menita protikandidata. “Župan je izkoristil vse sprejeme, vse prireditve, kar je neetično in moralno sporno,” meni Koželj, ki sicer poudarja, da v tej županski tekmi ne želi preiti na osebna obračunavanja, vendar so ga takšne poteze vendarle zmotile.

Občina je namreč za danes napovedala posebno tiskovno konferenco, na kateri bi govorili ravno o načinu izboljšanja zdravstvene problematike, težavi, na katero je v svojih predvolilnih nastopih opozarjal Koželj. Tik pred zdajci so sicer konferenco zaradi epidemije odpovedali (kot tudi odprtje prenovljene ceste), so pa dodali, da bodo poskrbeli za tonske izjave, med drugim tudi podžupana Dermola. Jenko je bil še konkretnejši: “Cela občina stoji, ker morajo uslužbenci občine delati v službenem času (in po njem) za predvolilno kampanjo Dermola. Ni naključje, da je občinska volilna komisija (OVK) izbrala za volitve ta datum. Zakaj? Tako ima Dermol formalno podlago, da lahko izkorišča občinska sredstva (tudi) za dogodke v predvolilne namene. Vidimo, da si poleg ustaljenih dogodkov izmišljujejo še nove, jih ponavljajo, vse z namenom, da bi se lahko Dermol pojavljal med ljudmi in jim prirasel k srcu. Je to korupcija, zloraba položaja?” se je odzval.

Koliko več je v teh dneh v primerjavi z lani z MOV prišlo sporočil za javnost, je prav enostavno preveriti na občinski spletni strani. Osredotočili smo se na sedem dni pred volitvami, ki so celo že nekoliko oddaljeni od občinskega praznika, ki ga praznujejo 20. septembra. V tem času je občina lani medijem poslala 20 sporočil za javnost, letos 25, novembra 2018 pa v sedmih delovnih dneh pred volitvami 20 sporočil za javnost.

Kaj je s podžupanovo obrtjo?

Strozak opozarja še na to, da poziv za izbiranje članov OVK tokrat ni bil posredovan strankam (kar je običajno stalna praksa), temveč je bil spet objavljen le v Vestniku, časa za prijavo pa je bilo le tri dni. “Na vse to smo, podobno kot v štabu kandidata Koželja, opozorili, saj tukaj ni politične higiene ali ferpleja,” pravi Strozak.

Ob tem pa so se razširile tudi govorice, da je podžupan Dermol lani ravno nekaj dni po podpisu pogodbe z graditeljem prireditvenega odra odprl popoldansko obrt poslovnega svetovanja. “To je bilo povsem neodvisno od prireditvenega odra, sem prav začuden, da so to dejanje povezali s tem. Sam sem že v začetku leta 2019 na Komisijo za preprečevanje korupcije podal vlogo za odprtje popoldanskega espeja kot razlog, da se lahko aktivneje vključim v proces nogometnega kluba Rudar. Nič takšnega ni, da bi mi lahko očitali, ničesar v nasprotju z zakonodajo,” pravi Dermol.

Na vprašanje, s kom vse je s svojim espejem posloval, pa odgovarja: “V največji meri je bil to nogometni klub.” Na facebook profilu je ob tem zapisal, da je septembra letos s.p. zaprl, saj bi v primeru izvolitve za župana lahko bil v konfliktu interesov. “V nasprotju z mojim protikandidatom sem ves čas plačeval prispevke in dajatve ter nisem imel blokiranega računa,” je dodal.

Več kot očitno je to letelo na Strozaka, saj Koželj nima več svojega podjetja. “Ne drži, da sem imel osemkrat blokiran račun, temveč štirikrat, ker imam dva računa. Vendar je treba vedeti, da so bile v karanteni težave s plačilno disciplino, a tudi to smo medtem že rešili. Poudaril bi, da sam delam s svojim denarjem. Lahko je opletati s tujim denarjem, v poslovnem svetu pa lahko kdaj pride tudi do poslovnih težav. Sploh pa ne drži, da sem državi dolžan kakšne prispevke ali dajatve, kar lahko tudi dokažem” je na to odvrnil Strozak (in s potrdilom je to tudi dokazal, op.NeoV) . “Se pa ob tem sprašujem, zakaj podžupana sedaj skrbi konflikt interesov pri njegovem espeju. A prej, ko je ves čas imel vsa pooblastila župana, pa ni bil v konfliktu interesov?”  

Rozmari Petek, Večer, 07.10.2020

https://docs.google.com/uc?export=download&id=1LvjpvUl4OQ0WF9umzb4w5Ag6YwXfnQhf&revid=0B4ZQ9msQNxsqM3RvNmlVQ2t5TGZxNmtxQkVOeVhFV05FUXlFPQ

Kategorije: Splošno

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.