V Velenju in Šaleški dolini je spet prisotna močna sla po denarju!
(podobna kot je bila pred gradnjo TEŠ6)

Marsikdo ne ve, da se v Velenju pripravljajo projekti, ki bi naj Šaleško dolino pripeljali v “novo ero”. Dejstvo je, da se nam nezadržno približuje datum ko se bo prenehalo pridobivati premog iz Premogovnika Velenje.

V lanskerm letu je tako župan Dermol sklical srečanje predstavnikov večjih podjetij (na katerem Hisense-Gorenje ni sodelovalo, niso vedeli ali pa ga niso povabili…). Na tem srečanji so predstavili idejo, da iz Evrope prihaja denar, “le pobrati” ga je potrebno. Govorili so o tem, da bi bilo mogoče počrpati do 1,4 miliarde evrov. A časa za to je malo. Za milijonske projekte nam je država dala le nekaj mesecev…

Kljub temu so se vsem zasvetile oči, saj jih je župan Dermol pozval, da verjetno imajo “kakšne” projekte, ki bi jih lahko prijaili na razpis in počrpali sredstva.

Tudi na MO Velenje so si “kar na hitro” zamislili narediti novo “izobraževalno ustanovo” – projekt Center prihodnosti, najprej so jo poimenovali EON. Na MOV so zato ustanovili podjetje EON d.o.o., ki pa so ga kasneje, še pred registracijo morali (kar brez sklepa sveta MOV) preimenovati, saj so v naglici spregledali, da je ime že zaščiteno. Ta projekt bo vodil “razvojno raziskovalni oddelek” Ljudske univerze Velenje, ki ga vodita dva ki sta na s.p.-ju…

Da se v velenju veliko dela na “ho-ruk” že dolgo opozarja naš svetnik Matej Jenko. In tudi, da Velenje nima vizije. In ker se ponovno dela na “ho-ruk” se lahko pričakuje, da se nam res lahko zgodi da bomo po “prestrukturiranju” postali kot ameriški “Detroit” (Detroit je postal mesto duhov, ko je prišla v krizo ameriška avtomobilska industrija). Zgodi se nam lahko tudi to, da bi morali sredstva Evropi celo vračati, kar se je v Velenju tudi že zgodilo!

Zanimivo je, da je ob razpravi o sklepih (ki jih je pripravila stranka SD (MOV) in jih je predlagal župan), Matej Jenko predlagal, da se v uvodu zapiše, da dokument Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda sploh ni primeren za javno obravnavo, ker je preslabo pripravljen. Zanimivo, s tem mnenjem se je načeloma strinjal tudi župan Dermol (tako je izjavil), vendar je očitno sla po denarju, ki ga ponuje Evropa večja, kot to, da bi bila strategija res pripravljeni tako kot bi morala biti, osredotočena, da se sredstva investirajo v prave projekte, ki bodo res prinašala kvalitetna delovna mesta. Bolje je “kar nekaj” politično zahtevati.

Da je dokument res pod nivojem javne obravnave lahko spodaj sami preberete komentar na strategijo (z referencami) go.Alenke Avbersek, ki kritično popiše površnosti in nedomišljenosti, iz katerih je mogoče razbrati, da se nam priubližuje velika nevarnost na področju elektroenergetike in gospodarstva, v Velenju pa tudi velike težave z delovnimi mesti. Politika nas potiska v odvisnost od EU.

Še nižje si lahko s klikom v povezavo ogledate tudi celoten posnetek izredne seje in tudi javno kritiko strategije, ki jo je podal Matej Jenko, ki je napovedal, da bomo vsi Slovenci plačevali do 5x več za električno energijo! Zaradi te odločitve!

Komentar-na-Staregijo-IP-zadnja-09-04

S klikom na spodnjo povezavo pa si lahko ogledate tudi posnetek torkove izredne seje.
Komentarji:
Alenka Avberšek ob 2:34:00
Matej Jenko ob 2:55:30

https://live.velenje.si/Arhiva/2021/3.%20izredna%20seja%20sveta%20MOV/1.mp4

Kategorije: Splošno

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.